Μαθήματα Περσικών (2020)

Persian Lessons

Persischstunden

Υπόθεση: 1942 στην υπό Κατοχή Γαλλία. Ο Gilles συλλαμβάνεται από τα SS μαζί με άλλους Εβραίους και οδηγείται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Καταφέρνει να αποφύγει την εκτέλεση όταν ορκίζεται στους φύλακες ότι δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης.
Αυτό το ψέμα τον σώζει προς στιγμήν αλλά ο Gilles αναλαμβάνει μία αποστολή που θα του χαρίσει την ζωή ή θα τον στείλει απευθείας στον τάφο: να διδάξει Φαρσί στον Διοικητή του Στρατοπέδου, τον Koch, ο οποίος ονειρεύεται να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Ιράν όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Χάρις σε ένα ευφυές τέχνασμα ο Gilles κατορθώνει να επιβιώσει επινοώντας λέξεις στα « Φαρσί» που καθημερινά διδάσκει στον Koch. Η ξεχωριστή σχέση των δύο αντρών πυροδοτεί την ζήλεια άλλων αιχμαλώτων αλλά και των στρατιωτών. Καθώς οι μέρες περνούν οι υποψίες ότι δεν είναι στ’ αλήθεια Πέρσης μεγαλώνουν και ο Gilles καταλαβαίνει ότι το μυστικό του δεν θα μείνει κρυφό για πολύ ακόμα.

Βαθμολογήστε την ταινία!

Βαθμολογήθηκε

Κριτική ταινίας από τους επισκέπτες

  • Λυκόπουλο 30/10/2023 14:24

    Το "Μαθήματα Περσικών" αφηγείται μια ιστορία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ασυνήθιστη ανατροπή στη "Λίστα του Σίντλερ". Ένας Ναζί λοχαγός αποφασίζει να σώσει έναν κρατούμενο - αλλά μόνο έναν - και για τον περίεργο λόγο ότι ο άντρας αυτός μπορεί να του διδάξει Φαρσί. Ο άντρας στην πραγματικότητα είναι Εβραίος, λέει ψέματα στον λοχαγό και φτιάχνει τη γλώσσα στο μυαλό του. Ο Ναζί φαίνεται να ξέρει ότι του λένε ψέματα, αλλά είναι τόσο δεμένος με το όνειρο να ζήσει στο Ιράν που επιτρέπει στον εαυτό του να το πιστέψει. Μέρη της δυναμικής της ταινίας είναι αρκετά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο ο Ναζί διαχειρίζεται στιγμές ευπρέπειας με φόντο την απεχθή συμπεριφορά που επιδεικνύει τον υπόλοιπο χρόνο. Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και γενικότερα η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσικά και κυρίως αληθοφανή. Όμως γενικά, η ιστορία φαίνεται λίγο παρατραβηγμένη και αυτό είναι το αδύνατό της σημείο. Και συγκεκριμένα η αφέλεια του Ναζί λοχαγού και το θράσους του Εβραίου που τον εξαπατά. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν εκπληκτικές αληθινές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν του ολοκαυτώματος μέσω απίθανης τύχης και προσωπικών διασυνδέσεων. αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή η απίθανη μυθοπλασία είναι έστω και κατάλληλη για να ρίξει νέο φως σε αυτά τα τρομερά γεγονότα

  • Σίκουελ 30/03/2021 14:37

    Ο Vadim Perelman επαναφέρει τη χαρά να βλέπουμε ταινίες στο σαλόνι μας. Μετά από το παλιό αλλά υπέροχο «Σπίτι από άμμο και ομίχλη», επέστρεψε ξανά με ένα ακόμη αριστούργημα. Η σκηνοθεσία, η ηθοποιία και η αφήγηση είναι στο υψηλότερο σημείο του σύγχρονου ποιοτικού κινηματογράφου. Προφανώς απολαμβάνει να κάνει ταινίες για τους Πέρσες και την πλούσια και όμορφη γλώσσα και τον πολιτισμό αυτού του αρχαίου λαού. Αφήστε την ταινία να τρέξει στο μυαλό σας και απολαύστε με την καρδιά σας τη συγκινητική ιστορία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών σε μια υπέροχη ιστορία κι ένα πολύ ρεαλιστικό περιβάλλον του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Έχετε δει αυτή τη ταινία; Γράψτε μια κριτική
Για να βαθμολογήσετε τη ταινία, η κριτική σας πρέπει να ξεπερνά τους 350 χαρακτήρες