Ο Δράκουλας (1992)

Dracula

Υπόθεση: Το 1462, ο Βλαντ Ντράκουλα, μέλος του Τάγματος των Δραγόνων, επιστρέφει στο σπίτι του μετά τη νίκη του εναντίον των Τούρκων. Η σύζυγός του, Ελιζαμπέτα, αυτοκτόνησε όταν άκουσε κάποιες ειδήσεις που έλεγαν για το θάνατο του Βλαντ. Γεμάτος θυμό που η γυναίκα του θα είναι καταδικασμένη που αυτοκτόνησε, ο Ντράκουλα γκρεμίζει το παρεκκλήσι του και ορκίζεται στο Θεό ότι θα αναστηθεί από τον τάφο για να πάρει εκδίκηση για το θάνατο της Ελιζαμπέτα με όλες τις δυνάμεις του σκότους.

Το 1897, ο δικηγόρος Τζόναθαν Χάρκερ αναλαμβάνει σαν πελάτη του τον Κόμη Δράκουλα από την Τρανσυλβανία καθώς ο προηγούμενος δικηγοόρος Ρ.Μ. Ρένφιλντ έχει τρελαθεί. Ο Τζόναθαν ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία για να κανονίσει την ακίνητη περιουσία του στο Λονδίνο. Συναντά τον Κόμη, που είναι τώρα ένας ηλικιωμένος, γεμάτος ρυτίδες, χλωμός άντρας που κατοικεί σε ένα παράξενο κάστρο. Ενώ υπογράφει κάποια χαρτιά, ο Κόμης ανακαλύπτει μια φωτογραφία της αρραβωνιαστικιάς του Χάρκερ, Μίνα και πιστεύει ότι είναι η μετενσάρκωση της Ελιζαμπέτα. Ο Κόμης αφήνει τον Τζόναθαν να ξελογιαστεί από τις νύφες του και φεύγει για την Αγγλία.

Στο Λονδίνο, ο Κόμης μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο και υπνοτίζει, βιάζει και δαγκώνει τη Λούσι Γουεστένρα, με την οποία μένει η Μίνα όσο καιρό ο Τζόναθαν είναι στη Τρανσυλβανία. Η συμπεριφορά και η υγεία της Λούσι αναγκάζουν τους πρώην αγαπημένους της Κουίνσι Μόρις και Δρ. Σιούαρντ και τον αρραβωνιαστικό της Άρθουρ Χόλμγουντ να καλέσουν τον Δρ. Αβραάμ Βαν Χέλσινγκ. Ο Βαν Χέλσινγκ αναγνωρίζει τη Λούσι ως θύμα ενός βρικόλακα. Ο Κόμης, τώρα νέος και γοητευτικός, συναντά τη Μίνα και τη γοητεύει. Όταν η Μίνα μαθαίνει νέα από τον Τζόναθαν, ο οποίος έχει αποδράσει και αναρρώσει, ταξιδεύει στη Ρουμανία και παντρεύονται. Μέσα στην οργή ο Δράκουλας μεταμορφώνει τη Λούσι σε βρικόλακα. Οι Βαν Χέλσινγκ, Σιούαρντ, Χόλμγουντ και Μόρις τη σκοτώνουν.

Αφού οι Τζόναθαν και Μίνα επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο Τζόναθαν μαζί με τον Βαν Χέλσινγκ και τους υπόλοιπους οδεύουν προς το σπίτι του Δράκουλα και καταστρέφουν όλα τα κουτιά που περιέχουν χώμα. Ο Κόμης πηγαίνει στο άσυλο που κρατείται ο Ρένφιλντ και τον σκοτώνει επειδή προειδοποίησε τη Μίνα για την παρουσία του. Όταν θα επισκεφτεί τη Μίνα, ο Δράκουλας παραδέχεται ότι δάγκωσε τη Λούσι και τρομοκρατούσε τους φίλους τους, αλλά η μπερδεμένη και θυμωμένη Μίνα παραδέχεται ότι τον αγαπάει ακόμα και θυμάται την προηγούμενη ζωή της σαν Ελιζαμπέτα. Μετά από επιμονή της, ο Κόμης αρχίζει να την μετατρέπει σε βρυκόλακα, όταν εισχωρούν οι κυνηγοί. Ο Δράκουλας τους λέει ότι η Μίνα είναι η νύφη του λίγο πριν αποδράσει. Καθώς η Μίνα αρχίζει να αλλάζει, ο Βαν Χέλσινγκ την υπνοτίζει και μέσω του δεσμού που έχει με τον Δράκουλα, μαθαίνει ότι ο Κόμης ταξιδεύει πίσω στην Τρανσυλβανία. Οι κυνηγοί θα αναχωρήσουν ώστε να τον σταματήσουν αλλά ο Δράκουλας διαβάζει το μυαλό της Μίνα και τους αποφεύγει. Οι κυνηγοί χωρίζονται, οι Βαν Χέλινγκ και Μίνα οδεύουν προς το κάστρο ενώ οι άλλοι προσπαθούν να σταματήσουν τη μεταφορά του Κόμη.

Τη νύχτα, ο Βαν Χέλσινγκ και η Μίνα προσεγγίζονται από τις νύφες του Δράκουλα. Φοβίζουν τη Μίνα στην αρχή αλλά τελικά ενδίδει και προσπαθεί να ξελογιάσει τον Βαν Χέλσινγκ. Πριν η Μίνα μπορέσει να δαγκώσει τον Βαν Χέλσινγκ, της βάζει ένα κομμάτι με θεία κοινωνία στο μέτωπό της, αφήνοντάς της σημάδι. Περικυκλώνει τον εαυτό του και τη Μίνα με φωτιά για να προστατευτούν από τις νύφες. Το πρωί, διεισδύει στο κάστρο και τις αποκεφαλίζει. Καθώς ο ήλιος πέφτει, η άμαξα του Δράκουλα φτάνει στο κάστρο, ενώ οι κυνηγοί τον καταδιώκουν. Ο Δράκουλας σηκώνεται από το φέρετρό του. Ο Χάρκερ του κόβει το λαιμό, ενώ ο Μόρις τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Τότε η Μίνα τρέχει σε αυτόν. Ο Χόλμγουντ προσπαθεί να επιτεθεί αλλά οι Βαν Χέλσινγκ και Χάρκερ την αφήνουν να τον πλησιάσει.

Στο παρεκκλήσι ο Δράκουλας αργοπεθαίνει στα χέρια της Μίνα. Της ζητά να τον αποτελειώσει δίνοντάς του ησυχία. Φιλιούνται και η Μίνα τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Το σημάδι στο μέτωπό της εξαφανίζεται καθώς η κατάρα του Δράκουλα δεν υπάρχει πια και η ψυχή της Ελιζαμπέτα ελευθερώνεται. Τον αποκεφαλίζει και βλέπει τότε τους Βλαντ και Ελιζαμπέτα να πηγαίνουν στον παράδεισο μαζί

Βαθμολογήστε την ταινία!

Βαθμολογήθηκε

Κριτική ταινίας από τους επισκέπτες

Έχετε δει αυτή τη ταινία; Γράψτε μια κριτική
Για να βαθμολογήσετε τη ταινία, η κριτική σας πρέπει να ξεπερνά τους 350 χαρακτήρες